Monday, 7 February 2011

Baju Kebaya


Baju kebaya dipakai oleh wanita Melayu. Ada dua teori tentang asal baju kebaya. Satu mengatakan perkataan 'kebaya' itu berasal daripada perkataan Arab habaya yang bermaksud pakaian labuh yang berbelah di hadapan. Satu lagi mengatakan pakaian seumpama ini dibawa oleh Portugis ke Melaka, maka sebab itulah kebaya telah lama dipakai di Melaka; bukan sahaja oleh wanita Melayu tetapi juga oleh wanita Cina Peranakan (Baba) dengan sedikit perbezaan dalam potongan dan gaya memakainya.

Baju Kebaya Labuh
Baju kebaya yang asal direka labuh hingga ke paras lutut ataupun lebih. Tangannya panjang dan lebar. Bahagian badannya mengikut potongan badan dan melebar ke bawah bermula dari bahagian punggung. Bahagian hadapannya pula berbelah dan berkolar sampai ke kaki baju. Bahagian yang berbelah ini disemat dengan tiga kerongsang berasingan atau yang berangkai dengan rantai halus. Kerongsang ini dikenali sebagai ibu dan anak kerongsang. Kerongsang yang besar dan di atas sekali dipanggil ibu dan dua lagi yang kecil dan dipakai bawah kerongsang ibu dipanggil anak.

Kebaya ada pelbagai gaya. Contohnya di Selangor, kebayanya tidak berkolar. Di Perak pula lengan kebayanya sangat lebar berbanding dengan kebaya di negeri-negeri yang lain. Di Pahang pula, baju kebayanya yang dikenali sebagai baju Riau Pahang mempunyai leher berkolar dan berkancing seperti baju kurung cekak musang tetapi bahagian hadapannya juga berbelah seperti baju kebaya yang lain; malah turut dipasangkan kerongsang di bawah kancingnya yang berbutang itu.

Baju kebaya sesuai untuk pakaian harian dan juga pakaian pengantin. Bagi pakaian harian, baju kebaya sesuai diperbuat daripada kain kapas dan baldu atau sutera (bagi yang berada) dan dipadankan dengan kain sarung. Selendang hanya dikenakan apabila keluar rumah. Bagi pengantin pula, baju kebayanya diperbuat daripada songket dan sepasang dengan kain sarungnya. Selendangnya juga diperbuat daripada songket.


Baju Kebaya
Cara membuat pola

 • Buatlah pola dasar depan dan belakang sampai pinggul
 • Gambarlah bentuk leher pada pola depan dan belakang
 • Perpanjang garis leher depan menjadi kupnat, hingga ke bawah, kutip dan pisahkan bagian depan kanan dan kiri
 • Buatlah pola lengan sesuai ukuran pemakai , namun panjangnya ditambah 2 cm 
 • Rancanglah pola depan yang sudah dipisahkan diatas kainnya, juga pola belakangdan pola lengan

  

X-X Lebar kain 55 cm x 2 =110
X-Z panjang Kain 135 cm
LD Lapisan dada
LB Lapisan belakang


  


 • Pola depan bagian kiri (yang akan menjadi tengah depan) dirancang di kain yang berbedaCara menjahit :
 1. Obraslah semua tiras potongan kain yang akan dijahit
 2. Pasanglah kain lapisan dada, balikkan dan tindas 1mm dari tepi jahitan, lipat tepi/tiras lapisan ke arah dalam, tindas dengan mesin lalu dejahit dengan tusuk som.
 3. Jahitlah kupnat belakang
 4. Kampuhlah bahu depan, dengan bahu belakang, dan pasanglah kain lapisan leher, tindas lapisan dengan mesin, 1 cm dari jahitan, jelujur dan jahit dengan tusuk som
 5. Pasanglah resleting pada jahitan tengah belakang
 6. Kampuhlah jahitan sisi badan kanan dan kiri kemudian jahitlah keliman bawah dengan tusuk som 
 7. Kampuhlan jahitan lengan kanan dan kiri kemudian jahitlah keliman dengan tusuk som 
 8. Pasanglah lengan lengan kanan dan kiri pada kerung lengan badanNo comments:

Post a Comment